Wybór odpowiedniej osłonki to jeden z najważniejszych etapów w procesie produkcji wędlin. To właśnie ona odpowiada za trwałość, estetykę i zachowanie pełni smaku gotowego wyrobu. W sklepie Rzeźnik Doskonały znajdziesz szeroką gamę osłonek dopasowanych do różnych metod obróbki – od parzenia, przez dojrzewanie, aż po tradycyjne wędzenie. Każdy rodzaj ma swoje unikalne właściwości, które wpływają na końcowy efekt, dlatego warto dobrze przemyśleć wybór.
Osłonki barierowe – skuteczna ochrona dla wędlin parzonych
Jeśli produkujesz mielonki, mortadele lub inne wędliny poddawane obróbce cieplnej, osłonki barierowe będą idealnym rozwiązaniem. Ich głównym atutem jest całkowita nieprzepuszczalność dla wilgoci i powietrza, co skutecznie zabezpiecza wędlinę przed wysychaniem i utratą aromatu. Dzięki temu produkty dłużej zachowują świeżość, a ich konsystencja pozostaje soczysta. Nie nadają się do wędzenia, ponieważ blokują przenikanie dymu – w takich wyrobach znacznie lepiej sprawdzą się jelita baranie.
Osłonki poliamidowe – trwałość i doskonała ochrona
Te produkty to synonim wytrzymałości i doskonałego zabezpieczenia produktu. Ich jednowarstwowa, bezbarwna struktura sprawia, że są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne i zapobiegają utracie masy produktu. Co więcej, poliamidowe osłonki do wędlin skutecznie chronią mięso przed działaniem promieni UV, co ułatwia ich przechowywanie. Dzięki doskonałemu przyleganiu do farszu osłonki poliamidowe nadają wyrobom idealny kształt, zwiększając ich atrakcyjność wizualną.
Osłonki białkowe – naturalny wybór dla tradycyjnych wędlin
Dla miłośników klasycznych wędlin poddawanych procesowi wędzenia osłonki białkowe stanowią najlepsze rozwiązanie. Kolagen, z którego są wykonane łączy w sobie elastyczność, wytrzymałość i doskonałą przepuszczalność. Dzięki temu pozwalają uzyskać charakterystyczny aromat i barwę, która wyróżnia domowe i rzemieślnicze wyroby. Białkowe osłonki do kiełbas dostępne w naszym sklepie pochodzą od renomowanego producenta Fabios – wyróżnia je jakość i prostota użytkowania.
Zalety stosowania wysokiej jakości osłonek
Wybór odpowiedniej osłonki to nie tylko kwestia wyglądu gotowego produktu. Dobrze dobrane osłonki wędliniarskie:
• zachowują naturalną wilgotność wędliny, zapobiegając jej przesuszeniu,
• chronią przed bakteriami i zanieczyszczeniami, co zwiększa bezpieczeństwo żywności,
• wpływają na wygląd i kształt produktu, nadając mu estetyczny i profesjonalny wygląd,
• pozwalają na dłuższe przechowywanie wędlin bez utraty ich jakości.
Dlaczego warto kupić osłonki w sklepie Rzeźnik Doskonały?
W Rzeźniku Doskonałym oferujemy wyłącznie sprawdzone produkty, które spełniają rygorystyczne normy. Dzięki współpracy z czołowymi producentami, takimi jak Fabios, możemy zapewnić naszym klientom osłonki o doskonałych właściwościach użytkowych, które sprawdzą się zarówno w domowej, jak i profesjonalnej produkcji. Sprawdź naszą ofertę i wybierz osłonki, które podkreślą wyjątkowy smak i jakość Twoich wyrobów!
Osłonka barierowa
Ma typowe zastosowanie do produkcji kiełbas i innych produktów żywnościowych poddawanych obróbce termicznej tj. mielonka, mortadela.
Osłonka barierowa przeznaczona wyłącznie do produktów surowych lub parzonych.
Nie należy stosować osłonki do produktów wymagających wędzenia.
***
Osłonka poliamidowa
Bezbarwna, jednowarstwowa, bardzo wytrzymała, nie przepuszcza pary wodnej, tlenu i promieni UV, chroni przed utratą wagi, aromatu i koloru.
Nadaje wędlinie kształt i wygląd.
Zapewnia doskonałe przyleganie osłonki do farszu, posiada dużą odporność na działania mechaniczne.
***
Osłonka białkowa - bezpośrednia dystrybucja firmy Fabios
Osłonki białkowe to najpopularniejszy typ osłonek. Osłonki białkowe są wytrzymałe i elastyczne, tym samym bardzo proste i wydajne w użyciu.
Osłonki białkowe to opakowanie do kiełbas, które pozwala wyeksponować atrakcyjny wygląd wędlin i zachęcić konsumentów do zakupu.
***